Tryckguide

När du lämnar in filer för tryck hos oss är det några saker vi gärna vill att du tänker på. Detta för att få ett bra slutresultat, samt för att kunna leverera din beställning snabbt och smidigt.

Lämna in filer

Du kan skicka ditt tryckoriginal direkt till order@rapidkopia.se. Om filen är stor, använd WeTransfer eller annan tjänst för att skicka stora filer. Glöm inte ange ditt namn och vilken beställning det gäller.

Filformat och storlek

Vi tar helst emot tryckfärdiga PDF-filer som sparats från t.ex. Indesign eller Illustrator. Originalets storlek ska matcha storleken i beställningen: om du beställt A4 ska även originalets storlek vara A4. Vi kan dock göra formatanpassningar mot en extra kostnad, kontakta oss för mer information.

Öppna filformat

Vid lämning av öppna filer från Indesign eller Illustrator, kontrollera att alla länkade filer, bilder och typsnitt är bifogade. Viss hanteringstid kan tillkomma.

Ej rekommenderade filformat

Filer som är gjorda i Word, Powerpoint och Excel fungerar inte optimalt som tryckoriginal. Om du behöver göra ditt original i något av dessa program, spara som PDF och meddela oss vid beställning/lämning av tryckfil i vilket program du jobbat.

Utfall

Trycksaker: Om trycket ska gå ända ut till papperskanten, så behöver originalet ha 3 mm utfall (bleed) och skärmärken. Man gör då originalet 3 mm större åt alla håll, vilket sedan skärs bort i produktionen. Detta ställer man enkelt in i Indesign eller Illustrator.

Storformat: När det gäller format 50x70cm eller större så vill vi helst inte ha något utfall eller skärmärken.

Upplösning

Vi rekommenderar en bildupplösning på 300 ppi i skala 1:1 för trycksaker. Vid storformat som vepor och rollups kan ibland lägre upplösning användas, mellan 70-300 ppi beroende på material och betraktningsavstånd. Fråga gärna oss vad som gäller för just din produkt.

Skalning

Originalet ska ha samma format som trycksaken du beställt, dvs skala 1:1. När det gäller storformat som vepor och skyltar kan du jobba i skala 1:2, 1:3 eller 1:4. Var noga med att ange att filen är gjord i skala. Tänk också på att anpassa upplösningen på eventuella bilder (de behöver ha dubbelt så hög upplösning i skala 1:2 för att inte tappa i kvalitet).

Varje sida för sig

När du beställer flersidiga trycksaker, leverera filerna sida för sida. Gör alltså inget upplägg och spara inte som uppslag. Till exempel, en 8-sidig broschyr ska levereras som 8 sidor i PDF-filen.

Text

När det gäller dekor / storformat så önskar vi att alla texter är sparade som banor (vektorgrafik). Alternativt så ska typsnitten som används bifogas.

Trycksaker på papper (tryckfiler sparade som pdf) behöver inte ha text i banor.

Har du frågor?

Om du inte hittar svaret här kan du mejla oss på order@rapidkopia.se